Dissenyar mons reals

Cicle d'activitats

Dissenyar mons reals

Durant la segona quinzena del 2020, La caníbal ha programat el cicle Dissenyar mons reals d’activitats paral·leles de l’exposició “Víctor Papanek: La política del disseny” als centres cívics Joan Oliver “Pere Quart” i Vil·la Urània, organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Museu del Disseny de Barcelona.

La caníbal ha conceptualitzat i coordinat “Dissenyar mons reals” amb la voluntat d’apropar al territori l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona i el seu contingut social, però també per actualitzar les possibilitats de pensament i acció que proposa Víctor Papanek.

El títol mateix del cicle fa referència al llegat del dissenyador però assenyala la multiplicitat de lectures que ofereix. Hem volgut fer una lectura dels principals conceptes que aborda Papanek per obrir un marc de pensament crític sobre els imaginaris de l’exposició: el disseny, l’ecologia, la sostenibilitat, la utopia, la transformació social, la precarietat, la cooperació i els drets de les minories.

El cicle s’ha inaugurat amb un taller d’una sessió als dos centres cívics per treballar els conceptes clau que es desenvoluparan posteriorment. Amb el títol “Utopies, distopies, abstraccions”, es parteix de l’afirmació de Papanek “consumeix segons les teves necessitats” per pensar col·lectivament quines són les nostres necessitats, els nostres desitjos i com definim allò que necessitem. A partir de la resignificació d’objectes basats en el DIY (Do It Yourself), el DIWO (Do It With Others) i eslògans, es proposa un joc de redefinició de termes clau del pensament de Papanek per pensar un barri utòpic però possible. Taller impartit per Helen Torres, sociòloga, educadora i traductora que treballa des de perspectives feministes i anticolonials sobre l’articulació entre llenguatge, art i política.

El centre cívic Pere Quart ha acollit el taller “Totes les persones som dissenyadores”, on posar en pràctica i actualitzar algunes de les propostes de Papanek sobre el codisseny dels nostres ecosistemes més immediats, seguint criteris de sostenibilitat i crítica a l’economia de consum. A partir d’explorar els residus o objectes que aporten les participants i seguint els conceptes bàsics que segons Papanek s’han de considerar per al disseny de qualsevol objecte, es reflexiona sobre com s’ha produït el desús amb la idea d’analitzar críticament i des de la mirada de Papnek el nostre entorn objectual i material per avaluar la seva adequació i la nostra relació amb ell. S’imagina col·lectivament com serà el nostre ecosistema material quotidià l’any 2050 i la darrera sessió es realitza a l’Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts per crear el prototip d’un objecte “útil” i “necessari” que intenti fer més habitable la vida a Les Corts del futur. Taller impartit per Blanca Callén, investigadora i docent en l’àmbit dels estudis socials de la ciència i la tecnologia i l’acció política col·lectiva.

Al Centre cívic Vil·la Urània l’artista Irene Pérez proposa el taller “Teixir possibilitats múltiples”, amb l’objectiu de crear un objecte de base tèxtil en combinació amb d’altres materials a través de l’experimentació, la prova error, el fer i desfer, la col·laboració i la cooperació tenint en compte idees com la re-utilització i re-significació de materials en relació a les necessitats i la sostenibilitat tant mediambiental com de les relacions col·lectives. A partir de la presentació dels objectius i metodologies del taller basades en les dinàmiques de cocreació de Papanek, es treballa amb exemples provinents del món de l’art i la ciència per fer un exercici de presa de contacte a través del llenguatge per desenvolupar primeres idees que ens condueixin a la concreció de l’objecte/s a crear per analitzar necessitats presents i futures. En col·lectiu, es pensen quines metodologies i estratègies s’han de posar en pràctica per crear l’objecte o els objectes i pensar noves utilitzacions a través de possibles mutacions i combinacions. Irene Pérez és artista visual, mare i activista ecofeminista. Els seus treballs exploren temes sobre la identitat cultural i social, el gènere, la llengua i l’educació, partint de l’experiència personal i de manera multidisciplinar.

El cicle d’activitats es tanca amb uns diàlegs de presentació final dels resultats de cada taller amb pensadores convidades que reactiven els conceptes crítics de Papanek i les seves friccions des de l’actualitat, per oferir un espai de discussió pública obert a públic general, premsa i professionals. Blanca Callén i Irene Pérez dialoguen amb Jara Rocha i Mónica Rikic a partir de dubtes i preguntes sorgides dels processos de creació concrets de cada taller. Jara Rocha treballa en tasques de mediació cultural, investigació i comissariat in(ter)dependent en àrees relacionades amb les semiòtiques i les materialitats de les cultures del present, sempre des de les humanitats i la cultura lliure. Mónica Rikić és artista de noves tecnologies i programadora creativa que centra la seva pràctica en el codi, l’electrònica i els objectes no digitals per crear obres interactives, normalment emmarcades com jocs experimentals que van més enllà del propi joc.

En paral·lel a l’exposició “Victor Papanek. La política del disseny” coproduïda pel Museu del Disseny de Barcelona i el Vitra Design Museum, La caníbal ha participat en diferents activitats: hem coordinat el muntatge de l’exposició, conduïm el club de lectura “Llegim el museu: la política del disseny” organitzat per la Biblioteca El Clot – Josep Benet i el Museu del Disseny (d’octubre de 2019 a maig de 2020) i el 3 de desembre vam participar a la taula rodona “L’art revisa Papanek”, una de les activitats paral·leles de l’exposició.

Podeu descarregar el fulletó.

Comparteix