Pensadora: Remedios Zafra

Programació

Pensadora: Remedios Zafra

A La caníbal teixim col·laboracions amb altres projectes de l’economia social que aposten per cultures transformadores i pràctiques feministes. La cooperativa Drac Màgic és un referent en aquest sentit per nosaltres i sempre que podem mirem d’estar presents a la Mostra internacional de Films de Dones que organitzen des de 1993. Per a la sessió inaugural de la Mostra es convida a una pensadora, i el 2021 es tracta de Remedios Zafra i té lloc als cinemes Girona, amb una conferència de Zafra i la projecció de tres peces vídeo en relació als ciberfeminismes. Allà anem el 20 d’abril La caníbal amb una parada temàtica, i Remedios i Drac Màgic ens tornen la visita el 21 amb una trobada de les lectores amb l’autora i signatura de llibres, en plena setmana de Sant Jordi.

Del pensament de Remedios Zafra voldríem destacar el compromís feminista i crític amb el món que vivim, les seves transformacions, i com afecten a la nostra subjectivitat. De la seva escriptura, una veu única que para atenció a la textura i parteix d’experiències materials i afectives en primera persona, des de les quals, destil·lant amb lectures atentes i observació sagaç del seu entorn, ens condueix de la mà a un pensament crític de gran alçada. El seu pensament es fa càrrec de les transformacions en la subjectivitat en la cruïlla del gènere, la tecnologia i el tardocapitalisme, sempre en una pugna entre domesticació i emancipació. Remedios actualment és titular de filosofia al CSIC i la seva escriptura desborda els gèneres editorials.

Ha signat els assajos El Entusiasmo. Precariedad y trabajo creativo en la era digital (premi Anagrama d’assaig) i la seva continuació que presenta enguany, Frágiles, també a Anagrama; Ojos y capital, editat per Consonni; Un cuarto propio conectado. Ciberespacio y autogestión del yo, a Fórcola edicions, i (H) adas. Mujeres que crean, programan, prosumen, teclean, a Páginas de espuma. És coordinadora de l’antologia Ciberfeminismo. De VNS Matrix a Laboria Cuboniks editada per Holobionte. I també és autora de ficcions poderoses que entrellacen totes aquestes qüestions: la novel·la Los que miran, a Fórcola, el recull de relats Despacio a Caballo de Troya. També comparteix, divulga i obre espais d’educació mitjançant nombroses conferències i activitats docents.

Per a la seva visita a La caníbal vam posar a la seva disposició la nostra cuineta, un espai cuina-oficina on Remedios va poder entrevistar-se breument amb cada lectora. Va generar un ambient íntim i de diàleg, que va anar molt més enllà de la signatura dels llibres. Converses amb lectores que tot just s’inicien amb el seu pensament, i la sorpresa de retrobar-s’hi amb amigues amb les quals havia coincidit en les seves pràctiques acadèmiques, artístiques i vitals dels darrers anys.

Esperem poder tornar a comptar aviat amb ella a la cooperativa, i mentre tant us deixem amb els seus llibres, un tresor de perspicàcia, rigor, sensibilitat i coneixement situat.

Comparteix