Promoció de la perspectiva antiracista en primera infància: Colors de l’amistat

Promoció de la perspectiva antiracista en primera infància.
Colors de l'amistat

Projecte de sensibilització i empoderament contra el racisme que afecta a criatures en edat d'escola bressol i escola infantil.

Podem parlar de racisme en l’àmbit de la primera infància? Debem fer servir aquest mot?

Hi ha la falsa concepció que entre 3 i 7 anys, les criatures són massa petites per què puguem parlar d’aquestes qüestions. Però, tal com demostra la literatura antiracista, és precissament entre els 3 i els 7 anys que sovint les criatures tenen la seva primera trobada amb el racisme, fet que els genera una gran confusió i seqüeles per la seva vulnerabilitat.

Aquest projecte, liderat per Sujeydi García a partir del coneixement situat, busca donar resposta a una situació tan problemàtica com ho és el fet que la majoria d’establiments i institucions educatives no consideren la necessitat de perspectiva antiracista fins a molt més tard, i les famílies sovint no tenen recursos per a fer front a les discriminacions i agressions, que efectivament s’hi donen.

El projecte planteja converses amb famílies, personal educatiu i activistes antiracistes, per identificar en col·lectiu qüestions, situacions i eines.

En primer lloc, s’ha realitzat un itinerari de sensibilització + formació en una escola pública en tres activitats:

– Presentació del projecte FIU Biblioteca Móbil d’Àlbum Anticolonial, un fons de literatura infantil itinerant, accessible i replicable per escoles i altres entitats, amb títols recomanats per activistes anticolonials de tot el món.

– Contacontes amb Yazel Parra Nahmens del llibre Aquí hi ha lloc per tothom, d’A. Penfold i S. Kaufman, Alba edicions.

– Xerrada-taller Deconstruint representacions i imaginaris discriminatoris, a càrrec de SOS Racisme Catalunya.

En segon lloc, hem produït dos materials de sensibilització, formació i eines:

Un podcast (en versió curta, sin música, de 29 minuts, o llarga, de 37 minuts) amb testimonis, reflexions, recursos i lectures.

Un joc de 5 cartells educatius adaptats digitals, per la seva difusió amb objectius de sensibilització, formació i empoderament contra la discriminació racista.

Han participat també: Escola Gaia, AFA Escola Gaia, BCN Xarxa antirumors, Pla Comunitari Sagrada Família.

Aquest projecte ha rebut una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona (2024, serveis de ciutat, àrea de Drets Humans).

 

logo ajuntament de Barcedlona

Comparteix