Promoció de la perspectiva antiracista en primera infància.
Colors de l'amistat
Projecte de sensibilització i empoderament contra el racisme que afecta a criatures en edat d'escola bressol i escola infantil.
Podem parlar de racisme en l’àmbit de la primera infància? Debem fer servir aquest mot?
Hi ha la falsa concepció que entre 3 i 7 anys, les criatures són massa petites per què puguem parlar d’aquestes qüestions. Però, tal com demostra la literatura antiracista, és precissament entre els 3 i els 7 anys que sovint les criatures tenen la seva primera trobada amb el racisme, fet que els genera una gran confusió i seqüeles per la seva vulnerabilitat.
Aquest projecte, liderat per Sujeydi García a partir del coneixement situat, busca donar resposta a una situació tan problemàtica com ho és el fet que la majoria d’establiments i institucions educatives no consideren la necessitat de perspectiva antiracista fins a molt més tard, i les famílies sovint no tenen recursos per a fer front a les discriminacions i agressions, que efectivament s’hi donen.
El projecte planteja converses amb famílies, personal educatiu i activistes antiracistes, per identificar en col·lectiu qüestions, situacions i eines.
En primer lloc, s’ha realitzat un itinerari de sensibilització + formació en una escola pública en tres activitats:
– Presentació del projecte FIU Biblioteca Móbil d’Àlbum Anticolonial, un fons de literatura infantil itinerant, accessible i replicable per escoles i altres entitats, amb títols recomanats per activistes anticolonials de tot el món.
– Contacontes amb Yazel Parra Nahmens del llibre Aquí hi ha lloc per tothom, d’A. Penfold i S. Kaufman, Alba edicions.
– Xerrada-taller Deconstruint representacions i imaginaris discriminatoris, a càrrec de SOS Racisme Catalunya.
En segon lloc, hem produït dos materials de sensibilització, formació i eines:
– Un podcast (en versió curta, sin música, de 29 minuts, o llarga, de 37 minuts) amb testimonis, reflexions, recursos i lectures.
– Un joc de 5 cartells educatius adaptats digitals, per la seva difusió amb objectius de sensibilització, formació i empoderament contra la discriminació racista.
Han participat també: Escola Gaia, AFA Escola Gaia, BCN Xarxa antirumors, Pla Comunitari Sagrada Família.
Aquest projecte ha rebut una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona (2024, serveis de ciutat, àrea de Drets Humans).