Club de lectura
Llegim el museu: la política del disseny
La caníbal conceptualitza i condueix aquest club de lectura organitzat per la Biblioteca El Clot – Josep Benet i el Museu del Disseny de Barcelona 2020-2021 dins del cicle anual Llegim el Museu, que en aquesta ocasió proposa lectures al voltant del pensament de Víctor Papanek.
Amb motiu de l’exposició “Victor Papanek. La política del disseny”, que es va poder veure al Museu del Disseny del 31 d’octubre del 2019 al 2 de febrer del 2020, La caníbal proposa un club de lectura que no pretén analitzar l’obra i el llegat de Victor Papanek, no es dirigeix a dissenyadors o arquitectes, sinó a públic general interessat en l’ecologia i la sostenibilitat. Les lectures proposades, bàsicament d’assaig però també narrativa, permeten analitzar temes centrals de la crítica de Papanek a la societat de consum, des de l’ecologisme, el decreixement i el feminisme al pensament crític de l’anomenat tercer món.
“Com a dissenyadors compromesos moral i socialment, hem d’encarar-nos amb les necessitats d’un món que està amb l’esquena contra la paret mentre que les agulles del rellotge assenyalen inexorablement l’última oportunitat d’esmenar-se”.
Victor Papanek, Dissenyar per al món real
Lectures proposades
Diseñar para el mundo real, de Victor Papanek, editat per Pol·len edicions (2014).
Walden o la vida als boscos, de Henry David Thoreau editat per Símbol Editors (2019).
Decrecimiento y Posdesarrollo: el pensamiento creativo contra la economía del absurdo, de Serge Latouche, editat per El viejo topo (2009).
Per què les dones salvaran el planeta, de DDAA, editat per Raig Verd (2019).
Un año en los bosques, de Sue Hubbell, editat per Errata Naturae (2016).
Zoopolis, una revolución animalista, de Will Kymlicka i Sue Donaldson, editat per Errata Naturae (2018).
El final de la imaginación, d’Arundhati Roy, editat per Anagrama (2006).