Col·laboracions al projecte de memòria "Mi memoria camina por estas calles"

Mi memoria camina por estas calles

MEMORIA VECINAL. Trinitat Vella, un territorio de llegada y acogida

Las calles y las plazas del barrio són los espacios donde se construye el mapa de la memoria compartida siguiendo un recorrido por distintos comercios del barrio. El barrio, sus gentes, sus calles, sus comercios y escuelas. Un nuevo mapa afectivo desde el cual construirse una nueva vida tras el viaje migratorio.
Mi memoria camina por estas calles recoge la memoria de la experiencia migratoria de 10 mujeres. Distintas voces que se encuentran en un mismo territorio de llegada y acogida, la Trinitat Vella.

Participantes / Testimonios:

María Rodríguez
Naima Bakhat
Antonia Alcaraz
Isabel Santana
Ana Gallego
Betty Isabel
Paquita González
Abida Bashir
Adela Sabín
Vilma Huacon

Curadoria
Observatori de la Vida Quotidiana

Concepto y coordinación
Tatiana Donoso

Textos y fotografias
Tatiana Donoso

Ayudante de campo
Sarai Martí

Montaje expositivo
La Canibal SCCL

Diseño
Oriol Martí

Audio / Vídeo
José González Morandi y Ricardo González Yanel

Enlace página del proyecto en Memòria visual Trinitat Vella

Enlace página del proyecto en OVQ

Activitats al voltant l'exposició "Victor Papanek: La política del disseny"
Ja fa més d’un any que hem començat una línia de treball centrada en oferir serveis i generar projectes. La caníbal serveis culturals és un espai de creació, producció i coordinació d’activitats en diferents formats on desenvolupem projectes integrals i realitzem suports puntuals.
 
Aquests darrers mesos hem participat en diferents activitats al voltant de l’exposició "Victor Papanek. La política del disseny" que es presenta actualment al Museu del Disseny. Papanek va ser un dissenyador i teòric del disseny, figura clau de la segona meitat del segle XX, la influència del qual és encara vigent. L’exposició presenta bona part de l’obra del dissenyador però també projectes contemporanis que reprenen les qüestions claus que planteja i permeten fer una lectura actual des de diferents posicions.

Des de La caníbal hem coordinat el muntatge de l’exposició, conduïm el club de lectura "Llegim el museu: la política del disseny" organitzat per la Biblioteca El Clot – Josep Benet i el Museu del Disseny (d’octubre de 2019 a miag de 2020) i el 3 de desembre vam participar a la taula rodona  "L'art revisa Papanek, una de les activitats paral·leles de l'exposició.

A més, en paral·lel a l’exposició i el seu programa públic, La caníbal programa durant la segona quinzena de gener de 2020, un cicle paral·lel d’activitats als centres cívics Joan Oliver Pere Quart i Vil·la Urània amb la idea d’apropar al territori l’exposició i el seu contingut social, i també actualitzar les possibilitats de pensament i acció que proposa Papanek. El títol del programa, “Dissenyar mons reals”, fa referència al llegat del dissenyador però assenyalant la multiplicitat de lectures que ofereix. Pretenem fer una lectura dels principals conceptes de Papanek per obrir un marc de pensament crític sobre els imaginaris de l’exposició (el disseny, l’ecologia, la sostenibilitat, la utopia, la transformació social, la precarietat, la cooperació i els drets de les minories).

El cicle està organitzat per l’ICUB i el Museu del Disseny i s’inaugura amb un taller d’una sessió als dos centres cívics per treballar els conceptes claus que es desenvoluparan posteriorment. Aquest taller, titulat «Utopies, distopies, abstraccions» parteix de l’afirmació de Papanek «consumeix segons les teves necessitats» per pensar col·lectivament en quines són les nostres necessitats, els nostres desitjos i com definim allò que necessitem. A partir de resignificació d'objectes basats en el DIY i el DIWO i eslògans, proposem un joc de redefinició de termes clau del pensament de Papanek per pensar un barri utòpic però possible.

El taller es presenta els dies 13 i 14 de gener i serà impartit per Helen Torres sociòloga, educadora i traductora que treballa des de perspectives feministes i anticolonials sobre l’articulació entre llenguatge, art i política. Ha desenvolupat intervencions a l’espai públic a través de narratives sonores geolocalitzades, passeigs literaris i cartografies emocionals. Ha publicat la novel·la Autopsia de una langosta (Melusina, 2010) i l’antologia de relats Relatos Marranos (Pol·len, 2015). Especialitzada en el treball de Donna Haraway, n’ha traduit diferents textos al castellà.

A continuació, a cada centre cívic proposem un taller específic. Les participants dels tallers poden tenir experiència prèvia en una, varies o cap de les àrees de coneixement, ja que el motor principal és l’exploració de territoris desconeguts i l’aprenentatge compartit.

Els dies 15, 22 i 29 de gener de 2020 el centre cívic Pere Quart acollirà el taller «Totes les persones som dissenyadores» on posarem en pràctica i actualitzarem algunes de les propostes de Papanek sobre el co-disseny dels nostres ecosistemes més immediats, seguint criteris de sostenibilitat i crítica a l’economia de consum.

Explorarem els residus o objectes que aportaran les participants amb la finalitat de generar un anàlisi anatòmic-forense per diagnosticar les causes del seu desús. Seguint els conceptes bàsics que segons Papanek s’han de considerar per al disseny de qualsevol objecte,  reflexionarem sobre com s’ha produït el desús amb la idea d’analitzar críticament i des de la mirada de Papanek, el nostre entorn objectual i material per avaluar la seva adequació i la nostra relació amb ell, i imaginarem col·lectivament com serà el nostre ecosistema material quotidià l’any 2050. A partir d’una observació atenta del barri, d’exercicis auto-etnogràfics i de dades científiques sobre la Barcelona del futur, realitzarem un exercici especulatiu sobre com seran les nostres vides futures. La darrera sessió es farà a l’Ateneu de Fabricació Digital de Les Corts i el seu objectiu serà la creació del prototip d’un objecte “útil” i “necessari” que intenti fer més habitable la vida a Les Corts del 2050. Re-dissenyarem col·lectivament algun dels objectes de l’inventari inicial, seguint certes condicions obligatòries derivades del pensament sistèmic, ecològic, situat i anticapitalista de Papanek. Per això, farem servir materials, recursos i eines disponibles, intentant aproximar-nos a un cost zero de creació.

Taller a cura de Blanca Callén, investigadora i docent en l’àmbit dels estudis socials de la ciència i la tecnologia i l’acció política col·lectiva. Imparteix classes a diferents universitats i és Doctora en Psicologia Social amb una tesi sobre tecnoactivisme i la dimensió epistèmica i política del programari lliure. Desenvolupa projectes culturals i d’innovació social a través del disseny i la creació material des de metodologies participatives, la cultura lliure i el pensament crític i ecofeminista.  Desenvolupa projectes des de la plataforma GRIGRI Cultural Projects i és co-fundadora i membre actiu de la associació Restarters BCN, dedicada a la prevenció de residus electrònics mitjançant la reparació i foment de la transició ecològica i econòmica de Barcelona.

Al Centre cívic Vil·la Urània, els dies 17, 24 i 31 de gener de 2020, l’artista  Irene Pérez proposa el taller «Teixir possibilitats múltiples», que té com a objectiu crear un objecte de base tèxtil en combinació amb d’altres materials a través de l’experimentació, la prova error, el fer i desfer, la col·laboració i la cooperació tenint en compte idees com la re-utilització i re-significació de materials en relació a les necessitats i la sostenibilitat tant mediambiental com de les relacions col·lectives.

A partir de la presentació dels objectius i metodologies del taller basades en les dinàmiques de co-creació de Victor Papanek, treballarem amb exemples provinents del món de l’art i la ciència relacionats amb els continguts i metodologies del taller. Farem un exercici de presa de contacte a través del llenguatge per desenvolupar primeres idees que ens condueixin a la concreció de l’objecte/s a crear per analitzar necessitats presents i futures. Explorarem diferents materials i els posarem en relació amb les idees i l’objecte que volem treballar i crear. En col·lectiu, pensarem quines metodologies i estratègies hem de posar en pràctica per tal de poder realitzar la proposta. Crearem l’objecte o els objectes i pensarem noves utilitzacions a través de possibles mutacions i combinacions.

Irene Pérez és artista visual, mare i activista ecofeminista. Els seus treballs exploren temes sobre la identitat cultural i social, el gènere, la llengua i l’educació, partint de l’experiència personal i de manera multidisciplinar. Des del 2017 desenvolupa el projecte Seeds for Resistance que pren com a punt de partida les converses que l’artista manté amb la seva filla, concretament les relacionades amb la discriminació de gènere, l’ecologia i la política. Aquesta premissa, juntament amb la pràctica de la criança conscient, ha permès a Irene Pérez continuar treballant amb la idea del seu projecte anterior, New Universe: Discovering Other Possibilities, que prenia com a referent l’educació com a motor del canvi.

Finalment, programem uns diàlegs "Dissenyar mons reals" de presentació final dels resultats de cada taller amb pensadores convidades que reactivin els conceptes crítics de Papanek i les seves friccions des de l’actualitat, per oferir un espai de discussió pública obert a públic general, premsa i professionals.

Irene Pérez presentarà el taller “Teixir possibilitats múltiples” el 4 de febrer de 2020 al centre cívic Pere Quart i Blanca Callénl taller “Totes les persones som dissenyadores” al centre cívic Vil·la Urània el 5 de febre de 2020.  En les dues sessions, dialogaran amb Jara Rocha i Mónica Rikic que dinamitzaran el debat a partir de dubtes i preguntes sorgides dels processos de creació concrets de cada taller. Els diàlegs es plantegem com a una oportunitat de discussió col·lectiva amb participació del públic al voltant dels conceptes i estratègies desenvolupats per Victor Papanek i les seves relectures actuals.

Jara Rocha treballa en tasques de mediació cultural, investigació i comissariat in(ter)dependent en àrees relacionades amb les semiòtiques i les materialitats de les cultures del present, sempre des de les humanitats i la cultura lliure. En col·lectiu va iniciar el grup de gènere i tecnologia del Medialab-Prado i el Seminari “Euraca de llengues i llenguatges dels últims dies del €” i actualment treballa amb Femke Snelting en l’inventari de Possible Bodies i amb Helen Pritchard a "The Trans*Feminist Rendering Programme". Forma part del projecte Teaching To Transgress a l’escola ERG de Brusel·les.

Mónica Rikić és artista de noves tecnologies i programadora creativa que centra la seva pràctica en el codi, l’electrònica i els objectes no digitals per crear obres interactives, normalment emmarcades com jocs experimentals que van més enllà del propi joc. El seu interès resideix en l’impacte social de la tecnologia, la relació humà-màquina i la reapropiació dels sistemes i dispositius tecnològics, per manipular-los i repensar-los a través de l’art. Amb els seu projectes ha participat en festivals com Ars Electronica, Japan Media Arts Festival, FILE i Sónar, així com fet residències a TAG Montreal i l’Ars Electronica Futurelab, entre d’altres.

Futlletó en pdf

Tots els tallers del cicle "Dissenyar mons reals" són gratuits fins completar aforament
+ info i inscripcions a:

Centre cívic Pere Quart - Jaume Oliver
http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/perequart
Centre cívic Vil·la Urània
http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.lauraniaUna col·laboració amb:
ICUB

https://www.barcelona.cat/barcelonacultura/es/icub
Museu del disseny
https://ajuntament.barcelona.cat/museudeldisseny/ca
Biblioteca  El Clot - Josep Benet

http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibelclot/ca
Centre cívic Pere Quart - Jaume Oliver
http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/perequart
Centre cívic Vil·la Urània
http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania